ENG   ES   УКР  РУС   GER  
міжнародні вантажоперевезення / TBN company
tel:    +38 093 047 16 63        for call to Ukraine:    +38 067 551 27 74
menu

02:27
ЄБРР позичить 60 млн дол на будівництво зернового терміналу в Одеському порту

ЄБРР позичить 60 млн дол на будівництво зернового терміналу в Одеському порту

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надасть гроші на будівництво потужного зернового терміналу в Одеському морському порту.

Одеський морський торговельний порт (ОМТП) - найбільший морський порт в Україні, а також один з найбільших в басейні Чорного моря. Пропускна спроможність порту досягає 40 мільйонів тонн вантажів на рік, в тому числі 25 млн. Тонн рідких вантажів і 15 млн. Тонн сухих. Динамічно в порту розвиваються контейнерні морські перевезення вантажів. Приріст контейнерного обороту в ОМТП становить понад 35% на рік.

Раніше повідомлялося, що в квітні 2012 року ОМТП у співпраці зі стивідорної компанією «Бруклін-Київ» почав будівництво нового зернового терміналу. Очікується, що його потужність складе, за різними оцінками, від 2 до 4,5 мільйонів тонн зерна на рік. В рамках цього проекту також побудують причал довжиною 254 метра і такою глибиною, що вона дозволить приймати судна з осадкою до 12,5 метрів (за даними голови ДП «Адміністрація морських портів України» Андрія Амеліна, 13,5 метрів). Загальний кошторис проекту - 125 мільйонів доларів, з них 95 млн. Дол. Пообіцяв вкласти приватний інвестор, а решта - порт.

Першу чергу нового зернового терміналу в Одеському морському порту відкрили в квітні 2013 року. На той момент було побудовано одинадцять ємностей, передбачених для зберігання 72400 тонн зерна.

Гроші на продовження реалізації проекту погодився надати ЄБРР. 29 липня між ним, «Бруклін-Київ» і ще однією компанією, Louis Dreyfus Commodities, було підписано тристоронню кредитну угоду. Згідно з ним, Європейський банк позичить на будівництво зернового терміналу 60 000 000 американських доларів.

«Сьогоднішній кредит є частиною від 250 мільйонів євро, які ЄБРР готовий виділити на транспортний сектор України», - зазначила директор з транспортних питань ЄБРР Сью Барретт.

Перший заступник міністра інфраструктури Олександр Малін, який був присутній під час підписання угоди, зазначив, що при будівництві терміналу використовуватимуть будматеріали, придбані на українському ринку, а також залучати до роботи багато українських будівельників.

Він звернув увагу, що всі ризики по кредиту несе приватна компанія, яка його реалізує. «У Міністерства інфраструктури є чітке розуміння, що державна роль повинна бути не в управлінні виробництвом, а в створенні державою умов для залучення інвестицій, і приватні стивідори повинні користуватися всебічною підтримкою в цьому плані», - сказав він.

Голова ДП «Адміністрація морських портів України» Андрій Амелін додав, що будівництво причалу, передбачене проектом, планується завершити до кінця 2015 року. Поки ж очікують, коли Кабмін оголосить тендер на будівництво і вибере підрядника. Державна експертиза проекту на сьогоднішній день вже пройдена, повідомив Амелін.

Категория: Shipping news | Просмотров: 692 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar